Thursday, November 24, 2011

Kasihnya Ibu Bawa Ke Syurga,Kasih Ayah Sanggupkah berpisah...

Kasihnya ibu
Membawa ke syurga

Kasihnya saudara
Masa berada

Berkorban raga
Rela binasa
Berkorban nyawa
Tanda kasihnya

Kasihnya ayah
Sanggupkah berpisah

Dan kasih anaknya
Berkorban nyawa

Biar pun jiwa
Akan tersiksa
Ikhlas dan rela
Asal kau bahagia

Salam.....Selamat Hari Jumaat...hari ini terdetik hati Cik suRa nak create tentang cerita pasal ibu dan ayah.Terasa indu Cik Sura pada mak & apak Cik Sura.Walaupun kerja Cik Sura bertimbun-timbun di depan mata Cik Sura,tapi Cik Sura nak share 1 perkara yang Cik Sura nampak dan berlaku pada Cik Sura harini.

Tepat jam 7.00 pagi pak cik teksi Cik Sura mesti sampai depan pintu pagar Cik Sura...Selalunya pakcik teksi tu pagi2 dah cerita pasal BOLA kat Cik Sura.Cik Sura pun layn je la.Ye la,Cik Sura ni hantu tgok bola.Tapi hari ini pakcik tu story benda lain plak....

PakCik :Sakit boto ati pakcik ngan anak pakcik
C.Sura:nape lak pakcik
Pakcik:mana pakcik x marah,pointer ea rendah pastu ptptn ea kono tarik la.Poning pak cik fikir kan.Mana x ea..cuti sem hari tu,duk umah asyik main game je.Acik tgok kan je.Aleh2 mlm tdi tipon pakcik mintak tlg byar yuran ea.....duit mkan nnti pandai2 apit cari.Die ingat duk sehari gak ea...kan ari2 nak mkan kuci...
C.S:Sabar la cik....
Pakcik:Poning acik fkir kan mlam tadi,x tido acik....
( terhenti borak aku ngan pakcik coz dah sampai terminal,nak naik bas )

Sambil Cik Sura pergi kat bas Cik Sura,Cik Sura fkir je pe yang pakcik tu cerita sal anak dia.Yela,mak ayah kite susah cari duit hari2 tapi kite main2 belajar.Cam tu agaknye mak & ayah Cik Sura fikir waktu Cik Sura x dapt result ok wak tu dulu2 kan...Fikir Cik Sura menganggur kat umah lama.Sedih hati mak Cik Sura waktu tu tgok anak org lain pergi kerja tapi Cik Sura duk je kat umah.Bukan senang nak cari kerja sekarang.Alhamdulillah,skrang Cik Sura dah kerja tapi susah hati gak ni coz kontrak Cik sUra dah tamat....Doa2 kontrak sambung @ Cik Sura dapat kerja yang lebih baik la.Cik Sura nak sangat mak & ayah Cik sura happy bila tgok Cik Sura dapat kerja ok.....Ya ALLAH permudahkan la perjalanan hidup Cik Sura....
Ok...itu baru part Cik Sura ngan Pakcik Teksi...Second part plak,Cik Sura naik bas.Macam biasa la.Pagi2,x la ramai yang naik bas.Bas Cik Sura jalan dalam pukul 7.20a.m...Selalunye sebelum bas jalan,driver tu pergi breakfast dlu.Pas Cik Sura naik,ramai la naik bas tu.Pak Cik Driver pun dtang kat bas.Bas nak jalan dah....pastu tiba2 dtang sorang atuk ni naik bas.Nampak uzur Cik Sura tgok.Kat tangan atuk tu Cik sura nampak,atuk tu pengang tempat salur kencing.Yela kot...Cik sura pun x tau.....

Driver:nak pergi mane pakcik?
Atuk:nak pergi bongek.
Driver:pakcik dari hospital ke?
Atuk:aah...baru je kuar wad ni
Driver:nape pakcik x suruh anak pakcik ambik pakcik
Atuk:( nada yang sedih )Dieorg sibuk kerja...
Driver:oooo...duduk la pakcik,kan jatuh plak nanti
Dalam hati Cik sura....sian nye tgok atuk ni.dah la baru kuar hospital...mengigil bawak beg n bawak tempat kencing die tu.Tapi Cik Sura rasa anak die msti nak ambik atuk ni lepas kerja.Tapi atuk ni nak balik umah gak...( dalam hati Cik Sura la ) tapi kan fikir2 balik,boleh je anak die ambik atuk ni pagi ni.Mana ade org nak duk hospital lama2..X selesa...lagi2 orang dah tua.Duk umah lagi selesa.Tapi anak bila dah besar x tahu nak hargai mak & ayah dieorg.Waktu Cik Sura demam,a.s.a.p mak n apak Cik Sura datang pergi Seremban.Cik Sura cakap x yah dtang,Cik Sura ok..tapi tgok2 die dtang gak.Wlaupun hujan, tetap gak dtangApak Cik Sura mmg x nampak bawak keta malam2,lg2 time hujan.Terharu Cik Sura tgok dieorg datang.Cik Sura harap,bila dieorg dah tua nnti.Cik Sura janji akan jaga mak & apak Cik Sura.....Indu nye ngn mak & apak.Moga mak & apak di panjang kan umur,di murah kan rezeki dan sihat tubuh badan dieorang.AMIN.

HARGAILAH MAK & AYAH KITA YANG MASIH ADA.JANGAN BILA DIEORANG X ADA BARU NAK MENYESAL.IGAT TU KAWAN2....

lov u ALL





Tuesday, November 22, 2011

Cik Sura Kembali

Salam semua....alhamdullillah Cik Sura kembali sihat dan boleh ber blog semula.Mana tak nye Cik Sura demam teruk hari tu..Pas 2 hari tgok bola Negeri Sembilan Vs Terengganu terus Cik Sura demam....Ermmmm,x mau la cite pasal Negeri Sembilan Juara Piala Malaysia,tapi nak habaq Malaysia menang Bola Sepak Sukan Sea 2011....Tahniah Harimau Malay.....Sayang lebih la kat Badrol & KFCM coz buat terbaik waktu penalti tu.....

Hari ni sebenarnya Cik Sura nak share gambar Cik Sura & Student Cik Sura pergi lawatan tapak kat Seremban 2.Memang best la masuk tapak.Teringat zaman-zaman Cik Sura kerja site dulu....


masa bergosip dengan akk JKR

Ni Student Cik Sura

Me & Puan Fizah          




Wednesday, November 2, 2011

Cerita 3 Nov 2011

Assalamualaikum semua,sejak 2 menjak ni asyik nak update blog je....bagi Cik Sura bila dapat update blog ni,dapat meredakan stress Cik Sura ni.Walaupun bdan tak berapa nak ok,Cik Sura gagah kan hati update blog Cik Sura arini.

Semalam,pas je balik kerja terus Cik Sura selimut badan Cik sura kat atas katil.Hanya Allah je tau,betapa sejuk n panas badan Cik Sura.Dulu ade jugak kawan2 care bila Cik Sura demam.Sekarang ni kena la berdikari sendiri coz Cik Sura tinggal sorang je kat bilik tu.Kuat kan je hati Cik Sura ni.Cik Sura mula la call mak Cik Sura.Tak tahan badan panas sangat.Student dtang bilik Cik Sura pun,Cik Sura dah x sedar.Harini Cik Sura nak balik umah akk Cik Sura la.Esok Cik Sura nak M.C.Rasa x larat nak buat pape.Tapi kuat kan je badan ni.

Walaupun badan kurang sihat,Cik Sura sempat jugak bergosip dengan officemate Cik Sura.Cik Sura dah anggap die mcm akk Cik Sura dah.Die suka bagi nasihat kat Cik Sura.Selesa la dengan die.Arini tajuk gosip Cik Sura,Jangan Cemburu Buta.huhuhuhuhu....macam2 zaman sekarang ni kan.nnti la Cik Sura share cerita Cemburu Buta.Cik Sura nak stop dulu,kepala Cik Sura dah berat tgok P.C ni.Hope semua org dapat menjalani aktivi harian dengan sebaiknye.....Love u all

Tuesday, November 1, 2011

Cerita 2 Nov 2011

Selamat pagi semua...hari Cik Sura x berapa nak sihat...macam x larat nak buat kerja.Tapi kuatkan hati gak pergi kerje coz kerja2 berlambak2 kat meja ni.Nak setle tanda assignment student,nak create exam tuk student & macam2 lagi kena wat...

Cerita pasal mood,mood Cik Sura x berapa nak baik sekarang ni.Boleh plak waktu Cik Sura nak pergi kerja student Cik Sura jerit Cik Sura Sayang.....Sayang.....dalam hati Cik Sura nak kena budak ni.Siap la masuk bengkel nnti.Apa lagi,pas je punch card terus Cik Sura pegi kat budak tu,Cik Sura sound la die.Biadap sangat.Terus terdiam budak tu.Nak bergurau time mood Cik Sura x baik,mmg la kena.....ambik kaw bom Cik Sura dah meletup......

Ok la semua,Cik Sura dah x larat nak taip pape dah.Cik Sura harap Hari ini lebih baik dari semalam..

.amin.luv u all

Derita Kerana Cinta

Selamat Petang semua....blog sura dah x berkulat & beranai2 dah coz ari2 sura nak update ape yang terjadi kat sekeliling sura.Tajuk entry arini tentang Derita Kerana Cinta....Cik Sura ke derita kerana Cinta????jawapan nye BETUL....tapi dulu la Cik Sura derita sebab cinta tapi arini Cik Sura nak share pasal2 org di sekeliling Cik Sura yang derita kerana cinta.

Cinta bagi Cik Sura sesuatu perkara yang indah bila bahagia tapi Cinta juga sesuatu perkara yang menyakitkan bila di kecewakan.Bila kite berpasangan timbul rasa sayang + cinta.Tapi apa yang terjadi dalam idup Cik sUra,si polan hanya ade rasa sayang sahaja bukan cinta.Sebab itu sesuatu perhubungan tidak kekal.Itu sebab la Cik Sura selalu di kecewakan.Dah Cik Sura kuat nangis,bila ptus cinta jangan ckap la,mcm org gila Cik Sura nangis.Bila ingat balik terasa bodoh diri Cik Sura ni.Tapi kan ade kwan Cik Sura Mr Az tnye Cik Sura.

Mr Az : Sura aku nak tanye soalan cikit bleh x?
Cik Sura : Tanya la,aku x kisah pun,janji jgn tnya soalan yang  bukan2
Mr Az:Apa motif seseorg itu COUPLE?tapi masa berkawan x pegang2 & bila couple dah bleh pegang.Ape pendapat Cik Sura
Cik Sura:huhuhuhu......boleh tahan jugak soalan ko ni kan.Jap2 aku fikir.Bagi aku bila couple seorang pempuan  atau org lelaki jadi milik seseorg tu.ish ....dh mcm keling jawapan aku ni.Tapi bab pegang tangan tu,bagi aku couple tu lesen tuk dieorg pegang tangan.....btul x
Mr Az:hahahaha...betul2 Lesen

Lepas Cik Sura borak ngn Mr Az trus Cik Sura berfikir.Betul jugak kata Mr Az..x makna pun untuk kite couple.Lebih baik kite kawan,pastu kalau dah suke sangat terus kawen......bagi Cik Sura la.tapi kadang2 Cik Sura rsa bosan jugak coz x couple.X de org syg,x de org care...tpi Cik Sura dah x mau ambik risiko....dah penat Cik Sura derita.

Sebut pasal derita,Cik Sura terbaca satu majalah yang tajuk nye derita disebabkan sebiji epal.Ceritanye mcm ni.Cik Sura gelarkan mangsa ni dgn nama A la..A ni menjadi rebutan la kat taman ur kampung ni.Mak A ni ade kedai kot.Satu ari dtang seorg pemuda yang berasal dri lombok,memberi A ni sebiji buah epal.Bila A ni makan apple ni,terus A ni ikut laki ni  balik lombok....Bila A ni balik lombok A ni pun berkahwin la dengan pemuda ni.Mula2,mmg A ni rasa bahagia tapi bila dah anak 3,pemuda ni mula la buat hal cari pempuan lain.Kehidupan di sana mmg la daif.A ni terpaksa bkerja untuk cari duit,sedang kan pemuda ni goyang kaki je.Hampir 10 tahun A ni hidup derita.Entah mcm mane A pun nekad balik Malaysia...Akhirnye hilang penderitaan Si A.

Bahaya kan zaman sekarang ni,mcm boleh jadi.Nak makan,nak berkawan kena beringat.Disebakan sebiji apple pempuan tu derita dan x de masa depan.Cik Sura pun sedih tgok student Cik Sura ni.Asyik nangis je coz boy dia pasang lagi 1.Teringat kisah Cik Sura dulu.Cik Sura harap student Cik Sura ni bleh kuat semangat tuk tempuh dugaan bercinta ni.1 je bila bercinta kite kena ambil risiko ape2 yg akan terjadi.Cik Sura pun meningatkan diri cik sura jugak.Hope sape gurl yang baca dapat la ambil ikhtibar pe yang Cik Sura Cerita.....

Ok la....esok smbung lagi...luv u all





Monday, October 31, 2011

Artis ke???

Hai semua follower2 SuraMassura Blog.Macam de plak nak baca blog ko ea sura.Disebabkan kepala ni serabut dengan kerja,org2 kt tempat kerja n kwan2.Sura tiba ade mood untuk meng UPDATE blog sura yang dah bersarang anai2 ni.

Berbalik kepada tajuk entry sura arini,Artis ke????sura arini bukan nak cite pasal pasal artis tpi sura nak cite pasal sura dah terkena gosip2 liar ni.....wahhhh dah macam Tiz Zakiyah plak nak ade gosip2 liar ni.Cam ni cite nye....Mane tak nye,dalam Fb letak single tup2 tgok gambar berdua plak ngn si MR A ni....huhuhuhu.Untuk pengetahuan semua,saya berkawan je dengan Mr A ni.Dialah kwan lelaki yang paling rapat buat masa ni.Pastu Mr A mmg minat sgat ngn bola & cik Sura ni jgn cakap la,mmg minat tgok bola.Ape lagi,Mr A ni cakap nak pegi tgok bola,Cik Sura pun ape lgi mula la nak ikut la.Tahun lepas kalah dengan Kelantan.Tahun ni ade luck plak pegi ngn Mr A ni...memang best la.Congrate Negeri Sembilan......Hobin Jang Hobin.....Thanks Mr A bawak Cik Sura pegi tgok bola.....

Mr A      :Best tak pegi tgok bola malam ni?
Cik Sura :Best tapi Mr A msg2....cik sura x suke
Mr A      :Orang tanye lain,jawab lain plak.....
( rekaan semata2 dialog diatas)

Kepada kawan ku deder,jangan touching tau,saya x de pape dgan Mr A.Tapi saya couple dengan org lain.Di harap deder jgn marah ye.Deder nk kawen x baik touching,nnti Cik Sura x mau jadi pengapit Deder nnti.....hehehehehe......Ok la,Cik Sura share bf Cik Sura...
-
jeng
jeng





JENG





jeng




INI DIE deder.....hehehehehehe



Hahahahaha.......sorry ea abg kuna,i share gambar u....ishhhh merepek je Cik Sura ni,marah plak girl Kuna ni nanti.Tapi waktu kat Stadium,jgn cakap la,cik sura mmg emosi kalau ade org sepak2 kaki Kuna....Mulut jgn ckap la,asyik jerit nama Kuna je,nak meluat Mr A ea tgok Cik Sura.....Tapi Kuna mmg rajin la kejar bola....Suke i tau.....hehehehe

Dah la,Cik Sura nak sambung buat kerja balik.Kepada pemain Negeri Sembilan....Congrate.
Kepada Mr A......Thanks coz jadi kawan yang baik kepada Cik Sura...Deder......Selamat Pengantin Baru

Love u all.




Sunday, July 3, 2011

Sura Massura Blog Kembali

Salam semua.....hai,dalam lama sangat   x create cerita kat blog ni.....bukan bersarang lagi blog aku ni,dah berkulat2 dah......hahahahahahaha......disebabkan My Incik Bos x masuk ofis arini,boleh la meluangkan masa untuk menaip,mereka cerita2  tentang diri sura & sekeliling sura.




First Sura nak cite pasal someone ni.Ok,sura gelar kan die "Superman".Ishhhh....sebab ape sura ckap die superman coz die dah banyak tolong sura sejak sura keje kat Bukit Emas ni.....:-)....Thanks My Incik Superman.Hari2 nak pg kje,die akan ambik sura kat umah,balik die hantar.Kalau sura nak pegi shopping die hantar.....Mcm bodyguard sura plak die ni.Tapi 2 hari ni terpaksa la sura naik cab nak wat cmne superman sura de hal ngn famly die.Thanks MY INCIK SUPERMAN.....xmau cite pasal kamu dah....


Second sura nak cite pasal Nur Adilah....Die nie plak tolong sura dapat keje kat Bukit Emas.Baik orang nye .Dulu waktu sura lambat dapat gaji,mak die selalu tapau kan sura.Bila lunch je balik umah die sapedek. Kadang2 malu jugak dengan dila & mak die.Mak die baik...Lupa la sura pe nama mak dia...Hehehehe.Kalau pegi umah dila yang seronok ramai kanak2 rebina....comel2 semuanye.Bukan adik dila tapi,mak dila jaga anak org.Nak Ucapkan Selamat menjadi tunangan ye cik dila...Hope Bahagia bersama dengan org yang tersayang.......



NI LA CIK NUR ADILAH



NI PUTERI KANAK2 RIBENA UMAH DILA

Ermmmmm.....dah x de idea nak cite dahhhh.............jappppppppp....sura de jual shawl tau....meh la beli,sura tlg akk ipar sura jual....x mahal pun RM 15 je.....kalau nak beli inbox sura kat fb k.Pasni sura nak jual baju plak....tggu ye.....cm best la plak jual2 ni.Asyik beli online je,nak try plak jual2 plak.......

PILIH2....JAP LAGI AKK INDON NAK DATANG BELI....





OK BYE SEMUA....
love u MUUUUUUAHHHH.

Sunday, May 22, 2011

Thanks Abg Postman......

Hai semua.....kepada 12 follower blog sura sura nak ucapkan terima kasih...walaupun ckit,ade jugak yang nak follow blog sura yang x seberapa indah ,dah la x de input2 yang nak disampaikan berbandingkan dengan blog yang beribu2 pengikut tu.....

Ok sekarang sura nak story pasal abg postman.....ermmmm....Sura admire kat abg postman....ish  x la.....sura nak kwen ngn abg postman....bukan la....tapi sura nak ckap TERIMA KASIH kat ABG POSTMAN SEBABBBBBB.....dah hantar dengan baik barang2 online yang sura beli....HEHEHHEHE...minggu lepas....tepat je pukul sebelas pagi sura akan call CIK PIAH.....(mak sura)....tanya barang online sura smpai ur x....bukan nak tnye mak sihat ur x....teruk la sura ni....hehehhehe.....mane x nye...byak sangat sura beli online....sekali dpat sampai 5 bungkus semuanye...de lagi yang x smpai ni....mak sampai mrah sura beli online....tapi tgok sura beli inner neck cntik,mak pun dah terikut beli online...huhuhuhuhu...sura ckap kat mak try beli satu dlu.....mak ckap nak beli dua....wah,dah terkena virus beli online kat sura ni......hehehehehehe.....

Ok la......hujan sudah turun,sura mau tido........zzzzz

Sunday, May 8, 2011

Part 1:Saya suka beli barang ONLINE

Hai semua.....sura massura kembali untuk 
menaip dan mengarang.Dah lama sangat x create cerita2 baru kat 
blog ni.Kali sura nak cite pasal BELI BARANG ONLINE......

Untuk pengetahuan semua,sura adalah pembeli barang online yang tegar.Semua barang sura nak beli online...:-)
First barang sura beli online ialah Baju.Masa tu mula nak cuba beli online.Mula2 mmg rsa takut & x percya beli2 barang online tapi di sebabkan barang online murah,cantik & susah nak dpat kat kedai,pe lagi beli la.Nanti sura share pic yang sura beli online k......Tapi sura nak share tips beli barang online

TIPS BELI BARANG ONLINE

1.Baca syarat-syarat yang di tetap oleh penjual online
2.Survey harga barang yang di jual oleh penjual online.
3.Kalau beli kat facebook,tgok comment pembeli apabila barang dah dapat.
4.Kalau kali pertama membeli barang online,beli barang bwah RM 50
5.Isi form jika mahu membeli ur email barang yang mahu di beli
6.Pastikan penjual online membalas email ur msg,baru bank in kan duit.

PENJUAL ONLINE YANG SURA BELI

www.radiusite.com  (TUDUNG,SHAWL)
www.edastboutique.com ( RANTAI)
Facebook/misslily shop (PALAZO PANTS)
Facebook/FND CONOCO (BEG)
Facebook/Nadia Zulkefli (TUDUNG SYRIA)
PRETTY STYLISH GIRL (BAJU)
IRDINA QISTIIAN BOUTIQUE (BAJU)
FACEBOOK/RNR COLLECTION (SKIRT)
NAJJAH BUTIK

NEXT UPDATE SURA SHARE GAMBAR BARANG ONLINE SURA K....SURA SHARE 2 PIC DULU K....

SHAWL / RADIUSITE


TUDUNG SYRIA/FACEBOOK -NADIA ZULKEFLI

Saturday, March 19, 2011

Blog berkulat + cendawan

hai semua......dah lama x menjengah blog ni..asyik baca entri org lain je.....wlaupun mata dah ngatuk tapi kuat kan hati tuk tulis entri baru kuar dari oven ni.....masih panas lagi...heheheheheheh....Sura nak share pic sura waktu kecik2 dlu.....heheheheheh....x yah la nak merapu2 tulis ea..tgok gambar je ea...nnti dah de mood,sura ulas gambar2 ni k.....



+




BYE..........................TITO.....








Thursday, February 24, 2011

KUAT MAKAN OR KUAT SAPEDEK

HAI SEMUA.....hari ini sura x bosan la sangat,pagi2 bos dah sampai.....siap tdo dalam kete lagi coz sura x bukak ofis.Selalu sampai je depan MAZDA sura akan terus pegi kedai makan tuk beli breakfast.Disebakan sura nampak kete bos dah terpacak kat ofis terpaksa la sura pegi ofis terus.........

Dah masuk ofis macam biasa la,terus dapat keje dari bos.....huhuhuhuhuhu....buat sebut harga.Setle je keje....dapat kje yg lain plak.....perut dah berdongdang sayang ni........sabar2 ea perut.sat g aku beli roti tuk ko ea......Beli roti kat kedai auntie mcm x elok je....klau mkan x pasal bertambah dongdang sayang nnti......aku buang terus roti........tgok jam dah pukul 10,2 jam lagi nak lunch.Tahan je la......Tahan punye tahan bertambah dongdang sayang plak perut ni.............ape lagi.........................Pegi beli makanan la......sura beli bihun....donut.....dan sura dapat 3 kueh free.....wahhhhhh suke.............

 BIHUN 



+




DONUT


huhuhuhuhu...sedap nye donut..............nanti lunch nak mkan pe ea..........????

Wednesday, February 23, 2011

TERBELIT-BELIT.....SEPERTI HANA SURA

hai semua.....selamat pagi.sura x tahu nak tulis pape sebernya ni tapi saje2 je nak update entri yang baru tu tatapan yang follow blog sura.....Hari ini sura pegi keje macam biasa tapi yang sakit ati uncle teksi tu cas lebih kat sura arini.....kuang ajar uncle.Tapi nak wat cmne bayar je la.Agaknye die tekan sura lebih coz tgu lama sangat kat luar....ciap hon2 lagi.Mana tak nye,sura pkai tudung berbelit-belit arini.Konon2 nak wat cam HANA TAJIMA.....tapi x jadi plak.Jadi la tudung style Hana SuRA.....HUHUHUHUHU....SORRY LA surax dapat nak share gambar sura pakai tdung cara ape arini coz update entri kat latop bos.....huhuhuhuhu.sorry ea bos.....

Jam menunjukkan pukul 10.10 am...tapi bos x masuk2 lagi.Sura bosan la.....mmg la suka bos x de tapi dah hari2 mcam ni bosan la......Dah la...nanti sura upadate entri yang lain ea.......take care smua...mmmuaaahhhh..sura share korang dgn video TILU DIAM

Saturday, February 19, 2011

Aku ADA DRIVER........

AI SEMUA......PAS UPDATE ENTRI GUGA GAGA QASEH,SURA NAK UPDATE CITE PASAL DRIVER SURA PLAK.......WAHHHHHHHH.................SURA ADA DRIVER.JGN X TAHU,HARI2 SURA PEGI KEJE ADA ORG AKAN AMBIK SURA.NAK BUAT MACAM MANE KAN,SURA X DE KETE,X PNDAI BWAK MOTOR.......TERPAKSA LA APAK CARI DRIVER TUK SURA PEGI KEJE......THANK YOU APAK.......SAYANG APAK.....

WAT MASA NI DRIVER SURA X PENAH WAT HAL LAGI LA.sEMUA DATANG CEPAT PADA WAKTU NYE....HARI2 BERGANTI2 SURA PUNYE DRIVER ....TAPI SKRG DAH DAPAT DRIVER BARU.....PEMPUAN....KAK LIZA NAMANYE....MMG CEKAP LA BWAK KETE.....WAT MSA NI,DAH DUA KALI DIE  BWAK SURA......PASNI,MALAS NAK CARI DRIVER LAIN....KAK LIZA LA DRIVER SURA PG KEJE ARI2.....RSA SELASA PLAK BILE DIE JD DRIVER SURA COZ DIE PEMPUAN......

HUHUHUHU.............DRIVER LA SANGAT..........NI LA KETE DRIVER SURA PKAI.....MMG CANTIK  & SELESA......LEBAT GAK DUIT HABIS BYAR DRIVER NI.......
JENG...JENG.....JENG.........



DRIVER SURA PKAI KETE NI KE?



ATAU


YANG NI.........





























NI LA KETE DRIVER SURA PKAI.............

TEKSI LA DRIVER SURA HARI-HARI.....SETIAP PAGI AKAN CALL TEKSI SEREMBAN......HUHUHUHUHUHU.......X MAMPU NAK ADA DRIVER,TGGU KAYA DULU.
THANKS TEKSI HANTAR SURA PEGI KEJE HARI2.........

Guga Gaga Qaseh........

GUGU GAGA QASEH.........WAHHHHHH indu kat blog,dah lama sangat tak update blog sura.Banyak idea tersimpan ni.....tapiiiiiiiiiiiiiiiii disebabkan internet kat umah akk agak lembap,terpaksa membatalkan niat untuk update entri2 baru.......Kali ni sura nak share gambar-gambar Aqiqah IVAN NUR QASEH........
Kambing ku telah di sembelih

Pulut Kuning.....sedap nye....mak ngah & makteh

Imam pasoh satu.....yang baju ijau tu


Abg Hamzah.......abg ipar ku



Apak kesayangan.................habis rambut qaseh.....

Aja & Anoi....x habis2 makan je......pas ni jgn lupa cuci pinggan kat belkang ea

Mak su.....gambar2 ni semua aku copy kat FB maksu...sorry maksu

ALONG,ANAS,WAN,MAKSU,MAK TEH,FATIN,ACIK APUN

ANAK DARA N MAK DARA

ANAK DARA....BAJUNG KUNING JE MAK DARA

DADDY N MUMMY QASEH

SURA,KAK MEL,IJAH,ALONG,QASEH.....




 P/S :Gambar ini telah di ambil dari FACEBOOK Mak su (Niena Gebu),Fatin Araseed........sOrry copy gambar.....

Friday, February 4, 2011

Part time Kerja Demi Mencari sesuap nasi.....

Salam semua....

Sura agak bzy sekarang ni....x dapat nak tulis entri baru kat blog ni.Ni pun dapat tulis sebab cuti raya cina.Al maklum la baru dapat keje...ALHAMDULLILAH....utk pengetahuan semua,sura pegi keje naik teksi.Yela sura x de transport nak g kje...bawak motor x reti,naik motor je pandai...heheheheheh....Bila naik teksi,jangan tanya la bape tambang sekali pegi kje.....mmg agak mhal.Duit gaji mmg habis kat byar tambang teksi je la.Doakan la sura dapat beli kete ea...AMIN......Disebabkan sura memerlukan duit yang banyak...sura buat dua kje dalam satu hari.Balik je kje sura terus buat kje yang lagu satu ni.Memang sura minat kje ni.Tak la susah sangat.Tempat tinggal,makan dan minum di sediakan oleh majikan sura...huhuhuhu.Thanks bos....

Jeng....jeng....jeng.....ni la keje Part time sura......

Muka yang kepenatan masih lagi boleh tersenyum....

Acuan untuk letak coklat

Selepas coklat beku & dikeluarkan dari acuan



Packing time


Siap di packing

Oreo coklat

Siap dan boleh di jual....kalau nak tempah sila hubungi saya di FACEBOOK k....hehehehehehe....mane ade sura buat kje partime lorrrr....ni pun tolong my sis packing kan coklat....Coklat ni untuk majlis aqiqah anak buah yang ke empat...IVAN NUR QASEH.Sape yang dtang majlis tu dpat la coklat ni....hehehehhe...mana la sura larat nak wat part time.....Balik keje terus tido....penat sangat.Bukan penat de kje tapi tak ade kje....:-)

Ok la.....nanti esok sura cite pasal majlis aqiqah k....mmg best sangat......:-).....

Saturday, January 29, 2011

Tak dapat sedih....bila dapat pun sedih...

hai semua.....

Morning...hujan je dari pagi sampai la skrg ni...Hati aku pun cm layu je ni dari semalam...entah la.Bila aku dapat kerja aku x suke.Bila x de kje aku sedih gak....mcam2 aku fkir ni.Pasni jarang la aku tulis pape kat blog ni coz aku dha kje.Aku kena duduk kat umah along(my sis).Kat umah die ada gak broadband tapi agak lembap la....

Kejap lagi dah nak packing barang g umah akk aku.Abg aku yang hantar pegi sana.Berat nye ati nak tinggalkan umah ni.Dah hampir 6 bulan aku menjadi penganggur setia.Bertambah berata ati aku bila minggu depan umah nak kenduri.kecian mak kena kemas umah sorg2.Ari tu aku g umah akk aku umah aku dh macam kapal nak belayar dah...huhuhuhuhu

Tapi x pela,akau cuba yang terbaik dalam idup aku.Moga allah permudahkan urusan aku....AMIN.

Thursday, January 20, 2011

MOOD:SEDIH...SUNYI


Hai....malam tak ada nak tulis entri pasal pape...cume nak share lagu 
Haleeda Setia Kasih.Enjoy this song

Sekali air sungai melimpah
Sekali pasirnya pun berubah
Itulah falsafah... yang jadi ikutan...
Dan juga bualan

Tapi bagiku pula berbeza
Sungai mengalir tetap berliku
Yang berubah cuma... adalah pasir saja...
Penghujungnya muara

( korus )
Hati ingin berbicara
Hati ingin merasai... nikmat cinta
Yang sering diperkata
Tetapi sebaliknya
Tiada Terlaksana

Dahan yang patah tiada bersambung lagi
Hatiku pasrah dalam mencari mimpi
Getar hatiku serta kepayahanku
Hanya kau saja sudi memahaminya

Setiaku kini hanya satu
Dan kasihku bukanlah beribu
Biar bercerai badan... jasad atau pun nyawa...
Aku tetap setia

( ulang semua )

Wednesday, January 19, 2011

19 Januari 2011......

Hai semua....agak kebosanan la mlam ni..:-(baru je pas webcam dengan mummy Qaseh..indu sangat kak mel ngn anaknye nye Qaseh...lepas la indu kak mel kat Qaseh yang bucuk2 maksu tu...Sekarang die dah tido,bolah la maksu nye ber facebook & tulis entri kat blog.....gud nite qaseh maksu.....hehhehehehe.

Hari ini bangun je tdo terus tgok qaseh....mak nak mandi kan die.Aku nak mandi kan Qaseh tapi mak tak bagi...sedih betul....(adik pandai la mandi kan Qaseh)...mAK: X PAYAH BIAR MAK YANG MANDIKAN QASEH..NANTI ADIK PAKAI KAN BAJU DIE DENGAN BAGI SUSU KAN QASEH....(ok mak)....hehhehe...Setle je semua tu,mak pun bawak Qaseh kat garden depan umah aku yang indah dan permai...hehhehehe...Aku apa lagi,kemas umah macam biasa.Tiba tgok de org call aku.Aku pun angkat la...Rupa2 nye student aku call.Bagi info pasal kerja kat Melaka.....Thanks PENDEK

Pendek:Salam...boleh cakap dengan Massura...
Aku:Ye massura ckap...
Pendek:Saya dari putrajaya..nak offer cik massura kje sabagai pelukis pelan
Aku:(ini mesti de orang nak kenakan aku ni)dalam ati.....Sape ni
Pendek:Saya la cik mas,PENDEK.....cik mas nak kje x..
Aku:Msti la nak kje..kat mne ea
Pendek:kat melaka tapi interview kat sban...nanti saya bg no fon..cik mas call org ni ea...nama nye Fendi
Aku:ok ...nanti sya call org tu

Habis je setle kemas umah,baru la aku call org tu....org tu pun angkat.Aku pun kenal kan diri aku....bla...bla...bla....Nanti sya call cik massura balik ya...Ok En Fendi.
X sampai 10 minit,org tu pun call aku.....Interview la aku ckit2....tapi soalan yang paling x boleh aku lupa, die boleh tanya TINGGI  aku bape???OMG....merepek la....aku layan je la.namanye pun nak kje...Byak plak bende merepek die tanye aku...aku pun ckap la...nanti sya cntact En FENDI balik ye.....huh....(malas nak layan)

Sambung balik tugas aku menjaga Qaseh....sambil buai qaseh aku pun ber FACEBOOK LA..........Sambil FB....aku search pasal oxford shoes.....x dapat beli lagi la....agak sedih ni.......huh...tah bila la aku dpat pakai kasut ni......:-(

Dah la....x tau nak tulis ape dah....nak share lagu Melda Ahmad........MOOD:SEDIH,SUNYI,RINDU.....




ku duduk sendirian di kamarku,
menangis kesepian kernamu,
kau tinggalkan aku,
kau cari yang len,
tergamakmu merobek hatiku.

tapi setelah kau pegi aku
mendapat lebih baik drmu,
dia hargai aku,
dia sygi aku
lebih drpdmu,
aku ingin kau tahu betapa ku gembira,
tidak lg bersamamu,
namun pastinyer nnt kau akan sedari,

yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku….




Sunday, January 16, 2011

La ikro ha fiddin....menyentuh hati ku....

Assalamualaikum.......

Hai...dah lama rasa nye x tulis entri pape kat blog ni...Hari ini sura nak share something dengan korang semua....
Semalam.....pas je ulangan Raja Lawak...terus je sura layan channel 105....tgok2 kat info de cte melayu....Tajuk nye LA IKRO HA FIDDIN.....macam best je ni...Sura pun layan la cite ni bersama2 abg aku Acoi....huhuhuhuhu

LA IKRO HA FIDDIN kalau x salah maksud nye ialah TIADA PAKSAAN DALAM BERAGAMA....ceritanye mengisahkan tentang percintaan,agama dan budaya.Cerita ni di lakon oleh syarifah amani dan zach x factor....yang buat sura tertarik dengan cerita ni sebab background lagu cite ni....memang best....

Ok la sura cite ckit sinopsis cite ni.....Edward adalah seorang doktor yg dilakon oleh zach..Edward bkerja di Indonesia...Semasa di sana,Edward berjumpa dengan NURLISA dan Nurlisa juga adalah doktor..Mereka pun bercinta.Edward dan Nurlisa pun bercadang untuk berkahwin.Untuk pengetahuan semua,Nurlisa adalah beragama islam dan Edward kristian.Disebabkan mereka berada di Indonesia,tiada masalah untuk mereka berkahwin lain2 agama.Edward tidak perlu memeluk agama islam......Tiba la hari perkahwinan mereka.Edward cuba menghubungi Nurlisa tetapi tidak berjaya.Tiba2 Edward ternampak Nurlisa dalam keadaan berlumuran darah depan Gereja.Nurlisa mati di depan kejadian.....

Edward mengambil keptusan untuk pulang ke Malaysia dan bkerja di sebuah Klinik Desa.Selepas waktu bkerja,Edward gemar mengambil gambar di sekitar kampung tersebut.Tiba2 Edward terlihat seorang gadis bertudung.Gadis itu ialah Nurlia yang di lakon oleh Syarifah Amani.Nurlia merupakan guru kelas agama di kampung tersebut.Dia juga murupakan anak kepada imam kampung itu iaitu Iman Taha......Nurlia juga bkerja melukis batik kepunyaan arwah ibunye....Pada suatu hari,Edwar pun datang ke tempat Nurlia bkerja.Edward tertarik dgn batik yang di buat oleh Nurlia.Selain itu,Edward juga minat untuk belajar budaya orang kampung dan meminta Nurlia mengajar nye.....Pada masa itu juga,Edward mula ada perasaan terhadap Nurlia....
Mereka pun berkawan baik.Pada masa yang sama,Nurlia juga di minati oleh Samiri.Samiri agak tidak senang kedatang Doktor Edward di kampungnye.Samiri murapakan ex tunang Nurlia.Macam2 la terjadi kepada Doktor Edward kerana rapat dan mesra ngn Nurlia.....

Nurlia juga menyimpan persaan cinta terhadap Edward.....Disebabkan Nurlia mengalami barah hati yang amat kronik,Nurlia meminta Edward menjauhkan diri darinye.....Tapi disebabkan cinta Doktor Edward terhadap Nulia....Doktor Edward cuba untuk mendekati Nurlia ......huh....x mau la sura cite lagi....Nanti korang tgok la kat astro. Apa jadi kak Nurlia.....ending nye mmg best la......Adakah Doktor Edward dapat berkawin ngn nur lia?????
Doktor Edward (Zach X factor) & Nurlia (Syarifah Amani)
Dialog x leh aku lupe.......APA BENDE YANG AWAK NAK DALAM DUNIA INI TAPI AWAK TAK DAPAT SEHINGGA  AWAK TERPAKSA MENCURI.........(HATI AWAK)


Sura nak share lagu background cite nie....mmg best la...Sura dengar lagu ni pun kat blog orang lain.....best tau,cube hayati betul2.....

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa
Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina
Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta
Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta
Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina
Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta
Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta


Tuesday, January 11, 2011

Impian Perkahwinan.....What's Hot is Gettin'Hotter"By Cst & LYNDARAHIM KUALA LUMPUR.




ASSALAMUALAIKUM...........
Hai semua,hari ini aku bukan nak cerita pasal diri aku.Tapi hari ini aku nak cerita tentang IMPIAN PERKAHWWINAN.Baru imapian je tau,belum nak kahwin lagi hehehehe......sebab apa tiba-tiba saje aku nak tulis entri  ni disebabkan aku terbaca satu pertandingan yang di anjurkan oleh CST PRODUCTION & LYNDARAHIM KUALA LUMPUR.......Siapa tak kenal dengan Cst production dengan LYNDARAHIM KUALA LUMPUR....memang tip top la dieorang ini.....Apa yang aku perlu buat dalam pertandingan ini ialah:

Pilih salah satu tajuk di bawah dan olahkan secara creative:

1)My Dream "Wedding" (anda boleh ceritakan konsep wedding yang anda impikan)
2)My Dream "Love Story"(anda boleh ceritakan jalan cerita apa yang anda impikan/kisah benar anda)

Hadiah (fuhh..sebab hadiah nya la buat aku nak join contest ni)
- 1 event full coverage by CST photo & video (majlis pernikahan/persandingan/pertunangan/aqiaqh
/birthday/etc)
- 1 set wedding  Dress Bride & Groom (worth RM 4000 ++) by LYDARAHIM KUALA LUMPUR
- Hadiah ini valid sehingga 1 Jan 2012 sahaja
- Hadiah boleh di tukar milik.



Aku memilih tajuk My Dream " Wedding"

Part 1:Tema,tempat,kad jemputan
Part 2: Busana perkahwinan,hantaran,pelamin,
Part 3:Gift,kek,Muzik tradisional

Part 1
Tema......aku ada dua tema sekarang ini....hehehee..macam mana ni...First tema aku ialah Arabian.Untuk tema yang ini,aku nak masa aku nikah nanti.Tema yang lagi satu ialah Melayu klasik.Tema yang ini aku nak masa majlis resepsi aku nanti.Aku minat sangat dengan tema ini di sebabkan aku baru tengok NONA minggu lepas....memang unik la tema macam ni...Aku rasa belum penah orang buat lagi.CST juga ada merakamkan video tema ni.Disebabkan aku duduk di kampung,ia adalah sangat sesuai kalau aku memilih tema Melayu klasik ni....Baru rasa betul-betul klasik.Majlis kahwin aku nanti,akau akan buat di rumah aku sendiri.Baru rasa kemeriahannya nanti.Rasa suasana kampung.Lagipun senang kawan-kawan dan saudara mara datang masa aku kahwin nanti.Kad jemputan,aku pilih yang sesuai dengan tema repsi aku......aku nak yang simple je tapi menarik.


Simple.....

Part 2

Bahagian yang ni paling aku suka....busana perkahwinan.Kalau nikah aku pilih tema arabian,aku nak pakai macam bieda kahwin hari tu...cantik sangat.Pada masa yang sama,makcik aku pun aku nak dieorang semua pakai jubah dan purdah.....hehehehehe.Baru rasa di negara arab...Maybe aku akan nikah pada waktu malam....selepas majlis bernikah terus majlis berinai....Nanti malam itu aku akan sediakan sisha di siap meja makan.....

Majlis resepsi,aku akan pakai busana ala2 melayu klasik.Mesti la aku pakai songket.Aku memilih warna purple atau meroon untuk busana aku nanti.Aku mahu mengekalkan tradisi orang melayu....Bagi makcik aku nanti,aku akan sponsor kain songket...yang lelaki pula pakai baju ala pahlawan melayu....Baru la segak.....hehehehe....


Arabian style untuk majlis nikah 
Pengatin lelaki pakai macam Sein

Contoh  busana resepsi
Contoh baju resepsi aku nanti....Melayu klasik

Busana pengatin...Melayu klasik

Contoh hantaran aku nanti....tapi aku nak guna bunga fresh dan 
colour purple


Pelamin Melayu klasik..

Video ini adalah hasil kerja CST PRODUCTION....Tema macam ini yang aku impikan
MELAYU KLASIK.Klick button tengah video untuk melihatnya.......amat menarik


Part 3
Bahagian yang ini nak cerita pasal gift @ cenderahati untuk tetamu aku yang datang.....Macam biasa aku akan bagi bunga telur.Bagi aku tak meriah kalau sesuatu majlis tu tak bagi bunga telur.Bunga telur ini sudah jadi tradisi di majlis perkahwinan.
Kebanyakkan orang menggunakan kek untuk majlis memotong kek,tapi aku nak potong pulut kuning.Kena la dengan tema aku Melayu klasik.



Pulut Kuning
Bunga Telur 
Selain itu juga,majlis aku nanti aku nak ada saya tempat khas untuk orang bermain muzik tradisional contah nye cak lempong.....Time aku ngah bersanding,aku nak orang bersilat dan menari tarian tradisional.Baru rasa melayu klasik.

Permainan muzik cak lempong

Ok la.....ini saja je yang dapat aku share kan.....Hope semua suka dengan entri ini...Walaupun banyak tema yang lagi moden dan lagi best....Bagi aku tema MELAYU KLASIK lagi bermakna jika ia menjadi kenyataan...Insyaallah......Bak kata orang TIDAK AKAN MELAYU HILANG DI DUNIA....cewah....Ribuan terima kasih aku ucapkan kepada CST PRODUCTION & LYNDARAHIM KUALA LUMPUR kerana membuat contest ni....


Dan




KEPADA KAWAN-KAWAN,SAUDARA MARA,SILA  LA LIKE AKU OK....HARAP-HARAP AKU DAPAT MENANG PERTANDINGAN INI.NANTI KALAU MENANG AKU BELANJE KAU ORANG SEMUA.....AMIN