Thursday, November 24, 2011

Kasihnya Ibu Bawa Ke Syurga,Kasih Ayah Sanggupkah berpisah...

Kasihnya ibu
Membawa ke syurga

Kasihnya saudara
Masa berada

Berkorban raga
Rela binasa
Berkorban nyawa
Tanda kasihnya

Kasihnya ayah
Sanggupkah berpisah

Dan kasih anaknya
Berkorban nyawa

Biar pun jiwa
Akan tersiksa
Ikhlas dan rela
Asal kau bahagia

Salam.....Selamat Hari Jumaat...hari ini terdetik hati Cik suRa nak create tentang cerita pasal ibu dan ayah.Terasa indu Cik Sura pada mak & apak Cik Sura.Walaupun kerja Cik Sura bertimbun-timbun di depan mata Cik Sura,tapi Cik Sura nak share 1 perkara yang Cik Sura nampak dan berlaku pada Cik Sura harini.

Tepat jam 7.00 pagi pak cik teksi Cik Sura mesti sampai depan pintu pagar Cik Sura...Selalunya pakcik teksi tu pagi2 dah cerita pasal BOLA kat Cik Sura.Cik Sura pun layn je la.Ye la,Cik Sura ni hantu tgok bola.Tapi hari ini pakcik tu story benda lain plak....

PakCik :Sakit boto ati pakcik ngan anak pakcik
C.Sura:nape lak pakcik
Pakcik:mana pakcik x marah,pointer ea rendah pastu ptptn ea kono tarik la.Poning pak cik fikir kan.Mana x ea..cuti sem hari tu,duk umah asyik main game je.Acik tgok kan je.Aleh2 mlm tdi tipon pakcik mintak tlg byar yuran ea.....duit mkan nnti pandai2 apit cari.Die ingat duk sehari gak ea...kan ari2 nak mkan kuci...
C.S:Sabar la cik....
Pakcik:Poning acik fkir kan mlam tadi,x tido acik....
( terhenti borak aku ngan pakcik coz dah sampai terminal,nak naik bas )

Sambil Cik Sura pergi kat bas Cik Sura,Cik Sura fkir je pe yang pakcik tu cerita sal anak dia.Yela,mak ayah kite susah cari duit hari2 tapi kite main2 belajar.Cam tu agaknye mak & ayah Cik Sura fikir waktu Cik Sura x dapt result ok wak tu dulu2 kan...Fikir Cik Sura menganggur kat umah lama.Sedih hati mak Cik Sura waktu tu tgok anak org lain pergi kerja tapi Cik Sura duk je kat umah.Bukan senang nak cari kerja sekarang.Alhamdulillah,skrang Cik Sura dah kerja tapi susah hati gak ni coz kontrak Cik sUra dah tamat....Doa2 kontrak sambung @ Cik Sura dapat kerja yang lebih baik la.Cik Sura nak sangat mak & ayah Cik sura happy bila tgok Cik Sura dapat kerja ok.....Ya ALLAH permudahkan la perjalanan hidup Cik Sura....
Ok...itu baru part Cik Sura ngan Pakcik Teksi...Second part plak,Cik Sura naik bas.Macam biasa la.Pagi2,x la ramai yang naik bas.Bas Cik Sura jalan dalam pukul 7.20a.m...Selalunye sebelum bas jalan,driver tu pergi breakfast dlu.Pas Cik Sura naik,ramai la naik bas tu.Pak Cik Driver pun dtang kat bas.Bas nak jalan dah....pastu tiba2 dtang sorang atuk ni naik bas.Nampak uzur Cik Sura tgok.Kat tangan atuk tu Cik sura nampak,atuk tu pengang tempat salur kencing.Yela kot...Cik sura pun x tau.....

Driver:nak pergi mane pakcik?
Atuk:nak pergi bongek.
Driver:pakcik dari hospital ke?
Atuk:aah...baru je kuar wad ni
Driver:nape pakcik x suruh anak pakcik ambik pakcik
Atuk:( nada yang sedih )Dieorg sibuk kerja...
Driver:oooo...duduk la pakcik,kan jatuh plak nanti
Dalam hati Cik sura....sian nye tgok atuk ni.dah la baru kuar hospital...mengigil bawak beg n bawak tempat kencing die tu.Tapi Cik Sura rasa anak die msti nak ambik atuk ni lepas kerja.Tapi atuk ni nak balik umah gak...( dalam hati Cik Sura la ) tapi kan fikir2 balik,boleh je anak die ambik atuk ni pagi ni.Mana ade org nak duk hospital lama2..X selesa...lagi2 orang dah tua.Duk umah lagi selesa.Tapi anak bila dah besar x tahu nak hargai mak & ayah dieorg.Waktu Cik Sura demam,a.s.a.p mak n apak Cik Sura datang pergi Seremban.Cik Sura cakap x yah dtang,Cik Sura ok..tapi tgok2 die dtang gak.Wlaupun hujan, tetap gak dtangApak Cik Sura mmg x nampak bawak keta malam2,lg2 time hujan.Terharu Cik Sura tgok dieorg datang.Cik Sura harap,bila dieorg dah tua nnti.Cik Sura janji akan jaga mak & apak Cik Sura.....Indu nye ngn mak & apak.Moga mak & apak di panjang kan umur,di murah kan rezeki dan sihat tubuh badan dieorang.AMIN.

HARGAILAH MAK & AYAH KITA YANG MASIH ADA.JANGAN BILA DIEORANG X ADA BARU NAK MENYESAL.IGAT TU KAWAN2....

lov u ALL





2 comments:

  1. Assalamualaikum...


    saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

    anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya. byk info menarik boleh dikongsi bersama.

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE H

    ReplyDelete
  2. Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik dari HV collection. Promosi sempena pembukaan blog shop ini juga sedang diadakan. Jangan lupa follow juga ye.. =)

    Terima Kasih
    http://hijab-valley.blogspot.com

    ReplyDelete